Какво всъщност е гинекомастията?

»
»
»

Гинекомастията е може би най-нежеланият и най-обсъждан негативен страничен ефект от прием на спортни стимуланти,  анаболни и андрогенни стероиди и хормони. Всеки професионално спортист, атлет, бодибилдър или просто трениращ , е добре да е запознат с естеството на гинекомастията като страничен ефект. Основната причина за поява на това заболяване е променения баланс между естроген и адроген. Като женски хормон естроген предизвиква нарастване на млечните жлези. Когато нивото на естроген е завишено, това означава автоматично намалени нива на андрогени. Гинекомастия не се образува само  вследствие на употреба на анаболни стероиди. Това състояние може да се наблюдава при мъже от всякакви възрасти, дори неупотребявали анаболни стероидни препарати.

Гинекомастия най-често се наблюдава в 3 възрасти от развитието на мъжете. Първата възраст е на новороден. При новородените засяга 60% от момчетата. Тя се нарича физиологична гинекомастия и е естествено състояние у бебетата от мъжки пол. Този вид гинекомастия отшумяла бързо защото се дължи на влиянието на женските хормони на майката при развитие на плода. Физиологичната гинекомастия не е повод за притеснение.
Втората възраст е през пуберитета. От гинекомастия през тийнейджърските години страдат между  4-69% от момчетата. Този вид се нарича транзиторна гинекомастия. Дължи се на по-бръзото съзряване на клетките в теститите, които отделят естроген през периода на полово развитие. Обикновено транзиторната гинекомастия преминава от себе си със съзряване на клетките, които отделят полови хормони – андрогени. В този случай гърдите се възстановяват без хирургическа намеса в рамките на 18 месеца.
Третата възраст е след 50г. В тази възраст от гинекомастия страдат около 24-60% от възрастните мъже. Тази форма се нарича инволутивна гинекомастия. Тя е мултифокална. Растежът на гърдата започва в повече сектори на млечната жлеза. В следствие на естесвените процеси на стареене, заниженото производство на тестостерон и увеличения синтез естроген се получава естествено производство на ароматаза – ензимът, който превръща андрогените в естроген. По този начин млечната жлеза у мъжете достига до по-големи размери.

Може би най-неприятният от психологическа гледна точна е втория период. В пуберитета психиката на подрастващите е крехка, и гинекомоастията почти винаги  е травматизираща, като води до ниска самооценка, депресия.

Основната причина за появата на гинекомастия, както казахме е нарушения баланс между мъжки и женски полови хормони, или по друг начин казано между естрогени и андрогени. Когато нивото андроген в кръвта е намалено се увеличават нивата естроген, което води до стимулиране на млечната жлеза към растеж, и от там поява на гинекомастия.  При спортисти и бодибилдъри, употребяващи спортни стимуланти нивото на естроген след  стероиден цикъл е обикновено завишено, тъй като повечето анаболни стероиди ароматизират в тялото.С годините се увеличава и количеството на ароматизиращи ензими в клетките. А от там се увеличава и преобразуването на андроген в естроген. Като цяло след край на стероиден цикъл тялото има склонност само да започне да възвръща баланса между естроген и андроген, но този процес е бавен. Затова често се препоръчва да се използват препарати като Proviron в края и след приключване на стероиден цикъл. Този тип препарати подтискат производството на естрогена, от където се намалява риска от образуване на гинекомастия при мъжете.

Появата на гинекомастия е тясно свързана с индивидуалните особености на употребяващите анаболни стероиди. При различните атлети различни количества стероиди водят до появата на гинекомастия. Едно е сигурно – с всеки следващ стероиден цикъл възможността за поява на гинекомастия става по-голяма и се задълбочава. Понякога дори може да се наложи хирургическа намеса.

При някои стероидни продукти гинегомастията е почти 100% вероятно да се прояви. Такива са тежки орални стероидни препарати като Анаполон.
Още едно неприятно явление съпровожда гинекомастията и това е секретирането на мляко, което се дължи на високите нива на хормона пролактин. Той се отделя от хипофизата, място, на което стероидите също ароматизират.

Веднъж щом нивата тестостерон се върнат в нормални граници, и сътответно се понижат нивата естроген, гинекомастията спира развитието си и отшумява. Това може да се постигне и чрез силови тренировки, които да завишат драстично нивото на тестостерона. Увеличените нива тестостерон водят до редуциране на подкожните мазнини.

Когато мазнините се редуцират се занижава и синтезът на женски полови хормони. В комбинация, за да се предотврати появата и развитие на гинекомастия е препоръчителен и прием на антиестрогенни препарати по време на всеки стероиден цикъл.ОБАДИ СЕ!  0885555095
ЗАПИТВАНЕ
Име:

Моля, въведете име
Е-мейл или телефон:

Моля, въведете е-мейл или телефон
Съобщение:

Моля, въведете текст

Въведете кода от картинката

Водещите фирми на пазара за анаболни стероиди

Alpha Pharma - Алфа Фарма Axio labs Balkan Pharmaceuticals Балкан Фарма BioTech Labs British Dragon Estopharma NASpharma
Правилно приложение на прегнил

ПРЕГНИЛ (Pregnyl) се прилага чрез мускулна инжекция. Прегнил се инжектира мускулно само от лекар или медицинска сестра.

Гинекомастия и Провирон

Често се приема, че могат да се направят мускули като се използва провирон, което е едно погрешно схващане. Провирон - PROVIRON е силен андроген, но с много слабо изразени анаболни свойства.

Натурални секс стимуланти и медикаменти

Сексуални стимуланти (секс стимуланти) са продукти, които спомагат за възстановяване на сексуалното желани и подобряване на общата си сексуална функция. 

Хранителни добавки за бързо отслабване - ЛиДа или Мейзитанг

В последните години се заговори за натурални хранителни добавки ЛиДа Дайдайхуа и Мейзитанг.


Всички новини